Nieuwe huisvestingsregels komen naar Amsterdam

06/06/2019

Vanaf 1 januari volgend jaar (2020) gaat het veranderen in de hoofdstad Amsterdam. De veranderingen, waaronder het geven van bepaalde voorrang aan woningen en het verbieden van Airbnb in specifieke gebieden, zijn opgenomen in het nieuwste Accommodatiestatuut van de stad.

Wat verandert er in Amsterdam?

Om te beginnen krijgen jongeren van de stad voorrang als het gaat om het kiezen van bewoners voor ongeveer 800 woningbouwverenigingen. Tot nu toe hebben jongeren uit Zaanstad dezelfde kans gehad om een huis in Amsterdam te krijgen als degenen die zijn geboren en getogen in de Nederlandse hoofdstad. Bovendien krijgen ze ook voorrang in hun eigen stad. Praten over oneerlijke …

Gelukkig zal deze ongelijkheid volgend jaar worden geëvenaard. Om jongeren in aanmerking te laten komen voor voorrang als het gaat om een woning in Amsterdam, moeten ze minimaal zes jaar onafgebroken van de laatste tien jaar in de stad hebben gewoond. De gemeente zal ook een kwart van de eigendommen terzijde leggen voor “loterijen”, waaraan ook jongeren van buiten de stad kunnen deelnemen.

Meer mensen om voorrang te krijgen

Niet alleen jonge Amsterdammers krijgen voorrang als het gaat om de woningmarkt: docenten en verpleegkundigen krijgen voorrang voor sociale huurwoningen en mid-geprijsde verhuur. Dit komt als een verlengstuk van het project van de gemeente om docenten voorrang te geven aan woningen in de stad.

Om deze “prioriteit” te ontvangen, moeten leraren en verpleegkundigen aan enkele voorwaarden voldoen: ze moeten een vast contract hebben, een verklaring van hun werkgever hebben en mogen niet reeds een woning hebben binnen 20 km van hun werkplek. Een andere groep die voorrang heeft voor bepaalde residenties is het gezin. Deze krijgen voorrang voor gemiddeld geprijsde verhuur met drie of meer kamers. Huurders die sociale huisvesting verlaten, krijgen ook voorrang om beweging in het huisvestingssysteem aan te moedigen.

Airbnb verbiedt

Ja, dat klopt: Airbnbs is in bepaalde buurten verboden om de leefbaarheid van het gebied te beschermen. Om Airbnbs echter te verbieden uit bepaalde gebieden, zal de stad objectief moeten aantonen dat de leefbaarheid door het toerisme in gevaar is.

De Amsterdamse Raad wil een Airbnb-verbod plaatsen op de buurten Haarlemmerstraat, Kinkerstraat en Red Light District. Deze gebieden moeten eerst voldoen aan de bovengenoemde vereisten voordat een verbod kan worden geïmplementeerd. Airbnbverboden kunnen ook in andere gebieden worden geïmplementeerd als blijkt dat de leefbaarheid daar ook gevaar loopt.

Airbnb is niet de enige vakantiewoning die wordt neergehaald; logies en ontbijt zullen ook aan meer regels moeten voldoen en zullen een exploitatievergunning moeten aanvragen. Er zal ook een quotum worden ingesteld: in het centrum kan maximaal vier procent van de vrije sector huur en wederverkoop een licentie krijgen. Dit percentage kan op andere gebieden minder zijn.

Huizen veranderen in kamers te huur

Steeds vaker kopen beleggers huizen, splitsen ze op in kleinere kamers en verhuren ze. Daarmee krijgen ze een fortuin en rijden ze op de golf van stijgende huurprijzen in de stad. Dit is al gebeurd met ongeveer 11.500 woningen. Van deze eigendommen werd ongeveer 80 procent illegaal omgezet in kamers te huur, omdat de eigenaar niet in het bezit was van een geldige licentie om dit te doen.

De gemeente geeft deze eigenaren nog een kans om hun eigendommen te legaliseren en zet zijn voet op de grond door het aantal licenties per blok en per buurt te beperken. Deze limiet is vastgesteld op vijf procent per buurt en 25 procent per gebouw. Dit betekent een maximum van 13.405 licenties voor de hele stad.

https://www.iamexpat.nl/housing/real-estate-news/new-housing-rules-are-coming-amsterdam